UŽ ZÍTRA SPOKOJENOST


Hit letošního léta? Lednické Oranžové .

23.06.2020 06:20

Hit letošního léta? Lednické Oranžové .

Vína jako pozvánka do výjimečného Lednicko-valtického areálu. I tak lze vnímat jednu z novinek Vinařství Lednice Annovino. Vinařský semafor, na němž dlouhá léta přeblikávala bílá, růžová a červená, letos obohatilo o čtvrtou, oranžovou barvu.Vína slaví návrat k oranžové barvě. Neodolalo jí ani Vinařství Lednice Annovino. Chuťové buňky dráždí novinkou, prostě a jednoduše pojmenovanou Oranžové.

Oranžová vína nejsou žádnou modernou, ale návratem ke starým dobrým tradicím. Barvu vína získávají delší macerací, tedy až mnohaměsíčním poleháváním na slupkách bobulí bílých odrůd. V případě Vinařství Lednice Annovino Rulandského šedého a Tramínu červeného.

Barva vín připomíná meruňky či koroptví oko a chuť má rozměr, která podtrhuje výraz dané odrůdy i výjimečného terroir. Po otevření nechejte láhev Oranžového chvilku vydechnout. V případě Rulandského šedého se vám odmění pomerančovými tóny a medovostí, u Tramínu červeného vůní pomerančového květu s trylky skořice a šťavnatou mandarinkovou chutí. U obou vín počítejte s příjemným zbytkovým cukrem. Víno láká i netradiční průhlednou etiketou, která dává vyniknout barvě. Jako bonus se vám po dopití lahve, pohledem skrze ni na zadní straně etikety, odhalí pohádkový lednický zámek. I díky tomu je víno vlastně tekutou pozvánkou do úchvatné krajiny zapsané na seznam kulturního dědictví UNESCO. A tak se není čemu divit, že kmotrem je kastelán valtického zámku Richard Svoboda.

Druhou vinnou novinkou je výjimečný pozdněsběrový klaret Rulandského modrého 2015 z lednické trati Ve Starých. Tu spoluzakládal profesor Vilém Kraus, legenda českého a moravského vinařství. Klaret je víno vyrobené z modrých hroznů bez nakvášení. To mu dává barvu luxusu: bílého zlata či vzácných japonských bílých čajů. Klaret z produkce Vinařství Lednice Annovino vás omámí vůní asijských švestek a liči s harmonickou a dlouhotrvající dochutí. Povolaným kmotrem je Petr Gondáš z Národního vinařského centra ve Valticích, které propaguje moravská a česká vína nejen u nás i v zahraničí. Všechna uvedená vína nejlépe chutnají ve Valtickém Podzemí - unikátním labyrintu historických vinných sklepů a podzemním světě, který vás uchvátí krásou cihel, kamenů, dřeva a obdivuhodného umu mistrů zednických a kovářských. Tato nejnavštěvovanější vinařská adresa v Česku se pyšní tituly z prestižní soutěže TOP VINAŘSKÝ CÍL za rok 2012, 2013, 2014 a 2015.

www.valtickepodzemi.cz

www.vinarstvilednice.cz


     
  


   
   

   


      

—————

Zpět