UŽ ZÍTRA SPOKOJENOST


Czech Business Angel Association (CBAA)

08.03.2020 13:29

Čeští andělští investoři se spojují

Národní asociace podpoří rozvoj angel investování 

Společně jsme silnější - tato myšlenka dovedla české investory k založení nové národní asociace, která podpoří rozvoj andělského investování. Nově založená Czech Business Angel Association (CBAA) vznikla na konci ledna, aby zastupovala společné zájmy andělských investorů, podporovala vzdělávání a kultivovala podnikatelské prostředí, ve kterém se investoři a startupy pohybují. Prezidentem asociace zvolili zakladatelé Karla Obluka, bývalého technického ředitele AVG, nyní partnera v investičním fondu Evolution Equity. Mezi šesti zakládajícími členy jsou také Jiří Hlavenka, Petr Skrla či uskupení Keiretsu, Garage Angels a Fazole Ventures.  

"Rozvoj podnikatelského prostředí závisí na dobrých myšlenkách a dostatku talentu. Ale ani ta nejlepší myšlenka se nezhmotní, když nemá peníze. Proto chceme rozvíjet aktivní vztahy mezi investory a startupy, abychom vytvořili základ pro jejich spolupráci. Rádi bychom také vzbudili zájem u těch, kteří dosud o investování do startupů mnoho nevěděli nebo měli pocit, že se jich to netýká. Business angel nemusí být nutně miliardář, v USA jsou angel investory běžně například lékaři nebo právníci. V každém případě ale investují své vlastní peníze," vysvětluje Karel Obluk. 

Asociace CBAA plánuje podpořit vzdělávání investorů, chce pomáhat vytvářet profesionální standardy a kvality jednání. Podle Karla Obluka představuje asociace platformu pro spolupráci a vzájemnou komunikaci andělských investorů. To jim do budoucna umožní sdílet zkušenosti a podle záměru zakladatelů povede i ke zlepšování investičního prostředí. 

Členství v asociaci je otevřené individuálním investorům i investičním klubům a sdružením (více zde). Podmínkou je především dodržování etického kodexu CBAA. "Kodexem především chceme dát signál startupům a dalším partnerům, že hrajeme fér. Ukázat, že se z naší strany nemusí bát žádných nepříjemných překvapení a mohou nám důvěřovat. Zejména u andělských investic je vzájemná důvěra obzvlášť důležitá," popisuje Pavel Přikryl, člen představenstva CBAA. 

Hlavním bodem kodexu je investovat ve prospěch startupu a snažit se uspět prostřednictvím úspěchu startupu, do kterého andělský investor peníze vložil. Kodex zakazuje zneužívat síť CBAA pro získávání vlastních klientů nebo pro nabídku vlastních služeb. Celý kodex je k dispozici zde.

Národní asociace vzniká v Česku po vzoru dalších evropských zemí, například Rakouska, Velké Británie nebo severských zemí. Zájmy českých angel investorů plánuje CBAA reprezentovat i ve vztahu ke státu. "Stát by měl mít zájem na tom, aby se podnikání rozvíjelo. Asociace bude v těchto otázkách jeho partnerem, a pokud bude třeba, podělí se o své zkušenosti," říká Jiří Hlavenka, který stál jako angel investor například u zrodu Kiwi.com. Asociace podle něho plánuje budovat i přeshraniční vztahy prostřednictvím zapojení do dalších business angel asociací.

—————

Zpět